EGNA FILMER
– Bl.a. eget musicerande.

Den här filmen är nog något av det bästa jag har gjort. Filmade med telefonen, klippte, redigerade, gjorde skyltar mm. Jag var som i trance under en hel dag och kväll.


Mer om vad det handlar om går att läsa här nedanför.

Blidökriget


S/S Blidösund, skärgårdens enda kvarvarande koleldade ångfartyg. Ett unikt museifartyg byggt 1911. Men varför byggdes hon egentligen?

Filmen visar en rekonstruktion av händelserna 1911 då Blidöborna tröttnat på Waxholmsbolagets ovilja att tillmötesgå kraven på fartygen som trafikerade öarna runt Blidö och Blidösundet. De lät helt enkelt bygga en egen båt och gjorde det svårt för Waxholm III att anlöpa samma bryggor.

Vid Glyxnäs brygga buade Blidöborna åt Waxholm lll, och hindrade på olika sätt passagerarna att gå iland. Båten fick ge upp, men kaptenen försökte gå in vid klipporna till vänster om bryggan. Men si det gick inte det heller, för där var flinka ungdomar redo med såpa och kvastar, så den som försökte ta sig iland halkade och gled ner i spat. Men när Blidösund kom, då var det idel öppna famnar och hurrarop.

Blidösundsbolaget, med Philip Ronne i spetsen arrangerade alltihop den 18 juni 2011.

Waxholm III ställde, gentilt nog, upp som "skurkbåt" igen, och ett skådespel framfördes på Stämmarsunds brygga, passagerarna var tidsenligt klädda (vilket berättigade till gratis färdbiljett). Det var mest förekomsten av teknisk utrustning, kameror och mobiltelefoner som avslöjade att det inte var på riktigt.

Jenny Åkerman producerade filmen, med hjälp av iPhones "8mm"-kamera, Mac "Bilder", Moviemaker, Pages (för skyltarna) och iTunes (för att hitta lämplig stumfilmsmusik).

jenny@jennyakerman.com

För den nördige:
Här och var syns tecken som avslöjar att det är 2011 och inte 1911, vilka hittar du?

Till exempel kan man på textrutorna ana speglingen av en filmande iPhone ...

Kvällen min tvåårsdag.

Med pappa i hammocken på Ljusterö 1964.

Han luktar rök och Barnängens Barntvål. Jag luktar LdB som mamma smort in mig med. Mina kinder hettar efter dagens sol. Jag har just fått tänderna borstade av pappa. Det är bäst, han borstar mycket mjukare än mamma. Hammocken gnisslar. Mammas filmkamera surrar.

Spontan "föreläsning" om Gamla Stan. Sommaren 1989.

Vi hade varit på Gröna Lund där Åke hade bugguppvisning som jag filmade, därför hade jag kameran med mig.

Spontant började jag berätta en del om vad jag vet om Gamla Stan, Åke tog upp kameran. Så blev det en bra promenad, bevarad för eftervärlden.



Jag och mina syskon har gjort otaliga shower för vår underbart partiska publik - våra föräldrar - vid otalet högtidsdagar.

Ibland får jag med mig syskonbarnen på något projekt.

Här är Kim och Johannes på Cajs 65-årsdag.


Förlagan från Bröderna Marx-filmen "Duck Soup" från 1933.


Groucho och

Harpo (faktiskt!) Marx.

1988, Mamma Caj 65 år.

Anna-Malin lärde sig hela

"Ett glas öl". Kim och Johannes dansar i bakgrunden. Jag spelar gitarr.

Originalet

"Round the Back of the Arches" av Desmond O'Connor och Kennedy Russell. Svensk text av Hans Alfredson och Tage Danielssons till "88-öresrevyn" 1970.

MIMAX är (var) en duo bestående av mig, Mi (mitt andranamn som brorsan alltid använder) och bror Max. Här är vi inte så snygga, men vi fick några gig och var uppdressade i 1700-talskläder som jag sytt. Som mest två gitarrer, klarinett och harpa var med.


Här sjunger jag väl någon Ruben Nilson också.

Jaja, det är Mats tavlor.

Men jag har gjort filmen.

"Gå med i Ruben Nilson-sällskapet! Sätt in 50 kr på postgiro 242711-0!"

Sa Fred Åkerström på en spelning på Mosebacke 1982.

Det var början på en fantastisk bekantskap. Han friade till mig.


Då och då dyker chansen upp att spela med andra.

Pappa har gjort några riktigt bra låtar. Den här lät han Yngve Ormell skriva text till. Sedan var pappa och jag hemma hos Peter Himmelstrand och redigerade ihop den till en het singel. Asta Jaeder sjöng, Emil Ivring på fiol.

Visst svänger det? Blir ju faktiskt lite sugen på att dra en spader ...

Pappa Bertil 60 år.

Jag har fler klipp med oss syskon när vi bla sjunger ett par av mina kompositioner, men de är privata. Fast jag visar dem gärna!


Vad sägs t.ex. om en fyrstämmig talkör med text från vad som stod tryckt på omslagspapperet till en Marabou Chokladkaka vid pass 1932?

När jag pluggade musik skulle vi tonsätta en dikt, och mitt val var inte svårt. Den här dikten av Erik Lindorm var också min mammas favorit.

Till hennes 90-årsdag satte jag ihop "Lyckans minuter": Först med henne som baby, sedan alla hennes barn med sina bebisar. Jag sjunger båda stämmorna, jag själv och bror Max på gitarr.

unsplash