MENSA
– Förändrade mitt liv.

MINA ÅR I MENSA


2005 - Blev medlem

2006 - Suppleant i riksstyrelsen

2007 - 2011 - Vice ordförande

2009 - Grundade Mensa GCP (Gifted Children Program) Informationsverksamhet

2011 - 2013 - Ordförande

2012 - 2020 Initiativtagare, skapare och projektledare av Nya Mensapriset

2014 - 2020 Talesperson

MENSA FÖR MIG, TOP 3:


1

Samvaron med andra mensaner. Liknar inte något annat, måste helt enkelt upplevas. Alla blir glada när man kommer, ingen märker när man går.


2

Arbetet med GCP, kunskaper som saknas på de flesta håll, men har avgörande betydelse.


3

Att kunna vara mig själv fullt ut, få hitta på saker som annars bara blir drömmar.

Mensa är en ideell förening vars syfte är att identifiera och främja mänsklig intelligens så att den kan komma människor till godo. Föreningen finns i ett sjuttiotal länder världen över. Mensa Sverige har ca 7500 medlemmar (dec -19).

För att bli erbjuden medlemskap ska man på ett övervakat intelligenstest prestera bland de översta 2 % av befolkningen (IQ på minst 131).


Min engagemang inom föreningen (jag blev medlem 2005):

Suppleant i riksstyrelsen  2006-2007
Vice ordförande 2007-2011

2009 startade jag vår numera blomstrande verksamhet med informatörer som kostnadsfritt besöker skolor och berättar om särbegåvning (=särskild begåvning).  Den skola som önskar ett sådant besök kan höra av sig till gcp@mensa.se. GCP står för Gifted Children Program, och finns över hela världen.

Ordförande 2011-2013
Talesperson 2014-2020

Projektledare för Mensapriset 2013-2022

Vårt största engagemang har vi inom GCP, Gifted Children Program. Många barn och ungdomar får inte det de ska i skolan. Skollagen säger att alla elever ska få stimulans på sin egen nivå, så de också utmanas och växer. Om man har en väldigt hög begåvning är det inte säkert att det automatiskt innebär att man är bra i skolan. Ofta är det så, men tyvärr är det väldigt många med hög begåvning som mår dåligt i skolan. De smälter in i tapeten, låter bli att räcka upp handen för att inte utmärka sig, de kan springa omkring i klassrummet i stället för att behöva sitta och räkna sida upp och sida ner med "1+1".


Skolpersonal, och föräldrar, behöver kunskap om hur de här barnen kan upptäckas; det är nämligen långt ifrån de elever man tror. Utan den här kunskapen tappas många bort, och de upplever ofta skolan som ett fängelse.

Barn och ungdomar blir vuxna, och vi vuxna har varit barn. Motsvarande information om vuxna med särskild begåvning kommer mer och mer.


Vill du veta något mer om Mensa Sverige, få kontakt med mig eller någon annan medlem att intervjua är du varmt välkommen att skicka ett mail till jenny.akerman@mensa.se
Du hittar också mycket information på föreningens hemsida: www.mensa.se
Där kan du också direkt göra ett provtest, för att se på ett ungefär vilken IQ du har.

Röster: Sten Collander och Jenny Åkerman

Särbegåvning


Hög begåvning betyder inte automatiskt högpresterande. Tvärtom uppstår ofta stora problem som kan vara riktigt svåra att både få syn på och förstå. Det är långt ifrån en lyxproblem.


Att få höra att man är duktig utan att ha lagt två strån i kors känns konstigt och obefogat. Allra värst blir det när skolarbetet blir mer avancerat och kräver mer, runt årskurs åtta/nio, eller först i gymnasiet. Efter att ha seglat genom grundskolan och klarat sig hyfsat utan ansträngning har bland annat medfört att man, till skillnad från andra, helt saknar kunskaper om hur man ska plugga för att lära sig på bästa sätt.

2009 grundade jag Mensas informatörsverksamhet, så alla skolor i landet kan få ut en föreläsare som förklarar det som pedagoger, skolledning och föräldrar sällan vet, men som kan vara avgörande för en elev som inte mår bra.

Kanske behöver den bara få arbeta i sin egen takt?

20-minuters föreläsning på morgonen, sådant är vanligt på t.ex. Rotary (som här). Filmduk fanns, men ingen projektor, så då får man improvisera.


Notera att duken ändå gjorde nytta!


Och begreppet "lågbudget-powerpoint" var fött.

Jag kan sällan låta bli att göra små skojiga (förhoppningsvis) filmer, shower, musikaler, manekänguppvisningar och annat, för att roa mina medmensaner.


Det gäller förresten i stort sett alla sammanhang jag befinner mig i.


Den här "naturfilmen" är från 2023.

Radio!

Det är också väldigt kul, särskilt

när det är direktsändning, som här

i Studio Ett. Det beror givetvis på vilket program det är.

I ett annat var de tre programledare som skrek och stojade fram sina "frågor" som mest var sarkastiska påståenden. Svårt att få en syl i vädret i sådana sammanhang.

Bara att skoja med och vara trevlig.

Att sitta i direktsändning är galet spännande, man har ju bara en chans. Och om jag börjar tänka "Tänk om jag tappar tråden, tänk om jag inte fattar frågan, tänk om jag bara svamlar" då blir det så. För man måste vara helt klar och alert, och bara köra på med all charm man kan uppbringa.

Så enormt jobbigt det är att bli intervjuad tillsammans med någon annan, även om Malou är väldigt bra på att ställa tydliga frågor.


Men vad feg jag var, eller hur tänkte jag?? Låta Bea svara på den viktiga frågan??

Tycker dock att jag hämtade upp mig hyfsat.

Det här var när jag var mellan roller; efter ordförandeskapet och innan rollen som talesperson instiftades för mig.

Kontakten med programledarna är inte självklart att den funkar, här gjorde den det.

Och varför? Jo, för att de var pålästa, genuint nyfikna och inte nervösa.

"Ja visst! Absolut! Det ska vi se till att ordna!" – Det vanliga svaret på frågan om jag får prata ihop mig med programledaren först. Men sen blir det sällan så.

Jag vet att detta hade blivit mycket bättre om Cattis hade fått en vettig grund att stå på. Men som helt okunnig i ämnet verkade hon försvara sig med en viss skepticism. Tror jag.

Annars hade hon fattat, hon är en vettig person.

Det här var mina första intervjuer som Mensamedlem.

Innan sändningen pratade vi ihop oss, och hon tog mod till sig och sa "Men Jenny, är inte EQ viktigare än IQ i alla fall?"

Döm om hennes förvåning när jag bara sa "Jo."

Fast det funkar ju inte riktigt så, det där med EQ och IQ. Det pratar jag om på lite olika håll.

Har du funderat på att prova in till Mensa?

Gör det!

Om din IQ visar sig vara över 130 kan du bli medlem (vilket är en på 50).

Många ångrar att de inte gjorde testet tidigare.

Men om du inte befinns ha en intelligens på Mensanivå

så är ju livet fullt av en massa andra bra och roliga saker, såååå viktigt är det ju inte!

Men om ...

Mitt medlemskap har förgyllt mitt liv enormt!

Du kan ju alltid göra provtestet >>>


unsplash